Childhood Memories 12

2021

Ink on paper - 21.0 x 29.7 cm

This is a precious recollection from my childhood that I illustrated and also wrote about. The short story is for now available only in romanian. 

Când eram copilă eram foarte religioasă. Țineam mai toate posturile, mergeam la biserică duminica, mă mărturiseam și mă împărtășeam la sărbătorile mari, eram extrem de conștiicioasă încercând mereu să respect cu sfințenie canoanele bisericești. La un moment dat chiar eram hotărâtă să mă călugăresc. Mi-a trecut însă după ce am început să îmi doresc 10 copii. Slavă Domnului, ambele variante au rămas la stadiu de dorință și după mai bine de 25 de ani nu sunt aproape nici de una, nici de alta.

Revenind la mersul la biserică, aceea era o experiență destul de anostă pe care o făceam mai mult din obligație, că asta trebuia să fac, și nu din convingere. Pentru mine însemna miros de lumânări, mulți oameni cu capetele plecate care deși erau bătrâni trebuiau să stea în picioare câteva ore bune iar din când în când să se și mai așeze în genunchi, o frenezie față de apropierea preotului (trebuia să apuci veșmântul și să îl pupi, concurența era acerbă), și de multe ori mustrări pe care le tot primeam de la diverse femei în vârstă (babe, exact) pentru că, bineînțeles, mereu făceam ceva greșit. Ba nu mă închinam când trebuia, ba nu cântam când trebuia, ba nu mă așezam în genunchi când trebuia, ba nu țineam lumânarea cum trebuia, ba nu o duceam când trebuia, ba nu pășeam cum trebuia etc etc. Așa că tot ce îmi rămânea de făcut era să mă rog să treacă timpul cât mai iute ca să mă pot întoarce cât mai repede la joacă. Amin!